Sportska gimnastika

Gimnastika kao bazičan sport na najbolji mogući nacin utiče na fizički i psihički razvoj dece.
Zbog velikog broja okreta koji se u gimnastici često ponavljaju deca brze razvijaju sinapse i ostvaruju bolji motorički i fizički razvoj od dece koja se ne bave gimnastikom.
Iako se gimnastika svrstava u individualne sportove zbog treniranja u grupama deca bitno poboljšavaju i socijalni razvoj. Svaka gimnastička vezba da bi se pravilno izvela zahteva koncentraciju, pa je to još jedna od korisnih vestina koju dete stiče i razvija vežbajući gimnastiku a koja im mnogo koristi tokom školovanja. 
Uspošno izvedene vežbe su veliki potsticaj za decu i pozitivno utiču na samopouzdanje. Svaka uspešno savladana vezba je motivacija da se dete dalje “bori” da savladava životne prepreke. 
Profesionalni treneri, gimnastičkog kluba “Pobednik” koji savesno obavljaju svoj posao, vode računa o disciplini i redu na treninzima što u velikoj meri utiče na disciplinu dece u drugom okruženju.
Gimnastika je pozitivna i za jačanje upornosti kod dece, jer ih uči velikom broju ponavljanja i pokušaja do uspešne realizacije vezbe, tako da izgovor za neuspeh paraktično ne postoji.
Moto našeg kluba je da učeći i vežbajući napredujemo u svakom smislu.
Timski rad u individualnom sportu uveriće Vas da je gimnastika pravi izbor jer je svaki izazov uz društvo lakše i lepše savladiv.
Dodjite da zajedno vežbamo!
Gimnastika je sportska disciplina koja na jednom mestu objedinjuje brojne motoričke veštine i sposobnosti poput koordinacije tela, gracioznosti, spretnosti, snage i fleksibilnosti, sa akrobatskim veštinama, koje zajedno stvaraju savršen spoj umeća i izdržljivosti pojedinca. 

Sama reč „gimnastika“ vodi poreklo od starogrčke reči gymnos = go, nag. Bavljenje gimnastikom ima za cilj tačno određeno izvođenje vežbi i kretanja sa tačno definisanim završetkom.
 
Gimnastikom kao sportskom disciplinom jednako se bave i žene i muškarci, različitih generacija.
Fascinantna mogućnost prkošenja gravitaciji i savladavanja sopstvenih mogućnost izdvajaju gimnastiku od drugih disciplina i čine vrhunskim izazovom za sportiste. Snaga koju gimnastičar ima u rukama i nogama, omogućava mu da nosi težinu vlastitog tela i pomera grance svojih sposobnosti.
Gimnastika je preporučljiva deci od najranijeg uzrasta. Njeno blagotvorno delovanje na muskulaturu tela, pravilno držanje, kao i izgradnju karaktera i osećaja samokontrole kod dece, svrstava je među sportove koji jednako odgovaraju mirnijoj i živahnijoj deci. Prvu podstiče na delovanje i uliva im osećaj samopouzdanja, a drugu uči disciplini, koja im je često preko potrebna.
Gimnastika objedinjuje 7 kategorija kao što su umetnička gimnastika, ritmika gimnastika, skokovi na trambolini, sportski aerobik, sportska akrobatika i opšta gimnastika. Vežbe i gimnastički pokreti doprinose tome da se kod dece smanjuje mogućnost pojave ravnih tabana, deformiteta kičme i drugih učestalih problema sa kojima se mališani susreću prilikom rasta.
Zahvaljujući brojnim prednostima gimnastika predstavlja dobru osnovu za druge sportove, jer podjednako razvija um i telo pojedinca. Pravilan psihički i fizički razvoj dece preduslov je za postizanje visokih razultata ne samo u sportu već i u životu uopšte.