Razvojna gimnastika

Razvojna gimnastika predstavlja zdravu osnovu bilo da će dete kasnije da se bavi samom gimnastikom ili nekim drugim sportom. Ona je takođe namenjena i deci koja nisu opredeljena za takmičarsko bavljenje sportom, jer pomaže adekvatnom rastu i razvoju.

Njen osnovni zadaci, pored omogućavanja pravilnog rasta i razvoja, su prevencija nastanka deformiteta kičmenog i koštano-zglobnog sistema kod dece, korekcija nepravilnosti koje su već nastale, kao i sprečavanje njihove progresije, odnosno daljeg razvoja deformiteta.

Razvojna gimnastika ima izuzetne efekte na čitav lokomotorni sistem deteta: povećava mišićnu snagu; učvršćuje i jača kosti, zglobove i tetive; pravilno fiksira posturu odnosno omogućuje pravilno držanje tela; povećava obim pokretljivosti u zglobovima; poboljšava cirkulaciju i metabolizam kako u redovnom razvoju tako i prilikom procesa oporavka; ubrzava procese regeneracije i reparacije, vraća funkciju oštećenim nervima; omogućuje pravilan razvoj mišića bez skraćenja i kontraktura; obezbeđuje pravilno formiranje šema pokreta svih motoričkih aktivnosti; pobošljava koordinaciju pokreta; oblikuje pojedinačne mišićne grupe u harmoničnu celinu jer ih i definiše i zateže i jača.

Bavljenje gimnastikom jednako pozitivno utiče i na psihički razvoj dece. Da bi pravilno izvodili vežbe od njih se zahteva da isplaniraju svaki korak, da odlično sagledaju celokupnu situaciju kao i svoje mogućnosti. Snalažljivost, okretnost, spretnost i gipkost - osobine su koje su odličan temelj svakom detetu, ne samo za bavljenje sportom već i za život uopšte.

Spretno dete je srećno dete!