Ritmička gimnastika

Ritmička gimnastika se razvila iz tzv. estetske gimnastike koju su osmislili Šveđani u želji da spoje osećanja i emocije kroz pokrete tela. Danas je ona isključivo ženska disciplina i naročito je popularna jer devojčicama daje prefinjenu gracioznost, spretnost i kreativnost.

Kada su joj dodati i rekviziti, dobila je posebnu čar i nazvana modernom, odnosno umetničkom gimnastikom. Ritmička gimnastika formalno je uvedena u takmičenja 1961. godine, a prvo svetsko prvenstvo održano je 1964. godine u Budimpešti. Olimpijski sport postaje 20 godina kasnije na letnjim igrama u Los Anđelesu i danas je jedna od najpopuralnijih disciplina.

Ritmička gimnastika može biti pojedinačna ili ekipna, a deli se po uzrastima:

  • najmlađe (do 9 godina)
  • kadetkinje (do 10 - 12 godina)
  • juniorke (do 13 - 15 godina)
  • seniorke (od 16 godina)

Na takmičenjima ritmičke gimnastike tačke traju od 75 - 90 sekundi za pojedinačne, odnosno 135 - 150 sekundi za grupne nastupe, uz odgovarajuću muziku. Pored sportsko-gimnastičkih vežbi, tačke ritmičke gimnastike sadrže i dosta baletskih i plesnih elemenata, a izvode se na parteru površine 13x13 m.

Kako među stručnjacima vlada mišljenje, na ritmičku gimnastiku najbolje je upisati dete već oko pete godine starosti. U početku treninzi nisu previše naporni, traju po sat vremena a održavaju se dva-tri puta mesečno. Kako devojčice rastu, broj treninga postepeno se povećava i dodaju se rekviziti: vijača, lopta, obruč, traka, čunjevi. Ritmička gimnastika vežba se uz muziku i tako se kod devojčica razvija i muzikalnost neophodna za ovaj sport.

U Gimnastičkom klubu Pobednik treninge ritmičke gimnastike vode nekadašnja četvorostruka prvakinja Jugoslavije prof. mr Liljana Dimitrijević i bivša reprezentativka i državna prvakinja Aleksandra Ščerbak. Zbog velikog interesovanja, upis devojčica vršimo na tri lokacije: Sajam, Olimp i Zemun.