Trambolining

Trambolining je rekreativna aktivnost, akrobatski trening alat, ali i olimpijski sport od 2000. godine. U njemu sportisti izvode akrobatske elemente skačući po elastičnoj površini tramboline, koja je specijalno napravljena da vam dodatno pomogne prilikom odraza.

Može da obuhvata jednostavne skokove u ravnoj osi, ili složenije elemente kakvi su kombinacija napred-nazad ili kolutovi u vazduhu. Bodovanje na takmičenjima zasnovano je na težini vežbe i ukupnom vremenu provedenom u vazduhu.

Ova sve popularnija disciplina je deo gimnastičkih veština i jednako je vole i odrasli i deca. Prava je sportska aktivnost kako za rekreaciju, tako i za opuštanje, a ujedno za angažovanje kompletne muskulature tela uz lučenje adrenalina i hormona sreće.

Trambolining može da se praktikuje individualno, ekipno ili sinhrono, a takođe može biti takmičarski sport ili samo rekreacija. Postoje tri osnovne kategorije:

  • Olimpijska trambolina (individualno, ekipno i sinhrono)
  • Tumbling - akrobatska staza (individualno i ekipno)
  • Dvostruka mala trambolina (individualno i ekipno)

Tramboline u osnovi razlikuju oblik i dimenzije. Postoje velike i male, kao i pravougaone i okrugle.

Velika trambolina je dimenzija 5,3 x 3,05 m, a platno je na visini od 1,15 m. Ona je namenjena i mlađoj i starijoj populaciji jer je projektovana da podnese i veće težine, a zbog veće bezbednosti koristi se kako za sport, tako i samo za rekreaciju. Deca je veoma rado koriste i najčešće je teško uopšte odvojiti ih od nje sve dok se zaista ne umore. Ukoliko i Vaše dete obožava ove skokove po elastičnom platnu, dovedite ga u Gimnastički klub „Pobednik“, gde će pod nadzorom trenera naučiti da sigurno izvodi i najluđa prevrtanja na trambolini. A uvek mu se možete pridružiti i Vi.

Mala trambolina, dimenzija 1,5 x 1,5 m s druge strane namenjena je vežbanju i predstavlja neizostavni deo treninga svakog gimnastičara. Pored nje postavlja se stručnjača na koju se gimnastičar spremno dočekuje po završetku skoka. S obzirom da je prilično mala, zahteva izuzetnu preciznost pri naskoku, ali su i na njoj mogućnosti izvođenja različitih vežbi gotovo neograničene.

Ova izuzetna gimnastička veština, zbog velikog interesovanja svih uzrasta, uključena je u ponudu Gimnastičkog kluba „Pobednik“ iz Beograda. Jer, istina je da uvek možete skakati u parku, ali u ovom klubu to ćete i Vi i Vaše dete činiti uz budno oko i nadzor stručnog trenera koji će Vam ujedno dati i odgovarajuće savete za što bolji i pravilniji skok.